Conec la Neus de fa molts anys, bé, et menteixo, a qui realment conec és a la seva germana, que anàvem juntes a l'escola, però ja m'entens, ens portem pocs anys i als pobles tots ens coneixem. Recordo quan van arribar, jo tenia 11 anys, i llavors no hi havia ''tant de moviment'' com hi ha ara, el nen nou que venia a l'escola era només un i era viscut per nosaltres com una novetat. Tot això t'ho dic perquè em fa especial il-lusió que la protagonista de l'entrevista sigui la Neus, perquè t'alegres dels èxits de la resta de la gent, però més encara si són persones properes i que coneixes :)
Font: Totes les fotos que apareixen en aquest post han estat fetes per Neus Moya de Lo Cupcake. |
Tens un blog que es diu Lo Cupcake, un petit gran espai a Internet que t'està donant moltes alegries i sorpreses. Quan va néixer, per què, què et va portar a crear-lo?
Doncs el vaig crear el mes d'octubre del 2012...
Mira, com Craft and Artists!! (riem)
El vaig crear per a què la meva germana pogués veure tot el que jo feia. Resulta que ella viu a Vietnam i sempre li acabava enviant fotografies de baixa resolució. Al final, amb el blog vaig trobar una eina per explicar-li les meves històries rebosteres.
Per això està la tecnologia, no? per facilitar-nos les coses! I mira que marxar tant lluny ta germana... Per què vas escollir aquest nom?
Vinc de mare Tortosina i de pare de la Franja d'Aragó, de manera que l'article ''lo'' sempre ha format part de la meva vida. Quan vaig venir aquí el vaig deixar d'escoltar fora de l'àmbit familiar i el fet de posar-lo al meu blog em va semblar una bona forma d'homenatjar-lo a ell i a la terra d'on vinc.
És una bona manera, diuen que les arrels ho són tot :) I què representa per a tu? què t'aporta i que creus que t'aporta?
Ara per ara, el meu blog ja està integrat dintre la meva rutina de vida. Forma part d'ella i penso en ell de forma diària, ja sigui en projectes, postres... el que sigui. M'aporta creativitat a la meva vida, me la desperta, l'activa i no deixa que s'adormi ni per un moment. Per una persona somiadora com jo, és una bona via d'escapament. I què aporto? doncs delicioses receptes, algunes adaptades i algunes totalment meves, unides a un relat lligat a anècdotes de la meva vida.
A part de Cupcakes quins productes elabores?
Ufff... de tot! Tot i que ara m'estic endinsant en el món de la rebosteria tradicional americana i m'està apassionant. Però faig des de pastissets fins a panna cotta...
Quina gana que m'estas fent entrar! (riem) I què t'inspira? hi ha algun moment ideal per posar-se a cuinar?
Crec que m'inspira tot... però últimament he observat que els dies plujosos i la música de Chet Baker o Luthea Salom fan que no només m'inspiri sinó que se m'arribi a posar la carn de gallina mentre cuino. Una mica friqui, no? però és així!
No dona! cadascú és com és! (riem).
Tens curiositat per aprendre alguna tècnica, material o disciplina nova?
Sí, sí, sí i sí. Si no paro de fer cursets és per falta de diners o de temps. Però si per mi fos, no parararia d'aprendre més i més. Ara en tinc pendent un de rebosteria americana que de ben segur acabarà caient!!
Quin objectiu tens amb Lo Cupcake?
Ja he dit que sóc somiadora i si tanco els ulls somio que algun dia Lo Cupcake pugui ser suficientment rentable com per dedicar-li el temps que es mereix. Un somni difícil i llunyà.
Mai se sap Neus! de moment crec que vas per bon camí :) A més, hi ha bloggers que ho han aconseguit, per què tu no?
Si, és cert. Sovint són un conjunt de molts factors i a nivell estatal en són en poquets... però mai se sap!!
De tot el que fas, quin és el teu dolç favorit?
Si parlem de categories, els cupcakes. Amb aquests uneixo la creativitat que jo li puc donar a nivell estètic i la creativitat de combinar gustos diferents. I això és genial!
Com comentava des que tens el blog t'estan sorgint molt bones oportunitats i sorpreses, sense anar més lluny has fet tallers i demostracions, també has sortit a la televisió, recentment has guanyat el concurs Cupcakes maniacs del canal Divinity, que el premi era gravar un programa amb l'Alma Obregón, coneguda pel seu blog Objetivo: Cupcake Perfecto. Referent total del sector a espanya per no dir que la més important (pots veure aquí el vídeo que va enviar per participar-hi, i aquí el vídeo del programa on va sortir la Neus). Com et sents? T'estàs convertint en una cellebrity rebostera?
(Riu) Ja m'agradaria! La veritat és que no em puc queixar de tot el que m'ha sortit en aquests últims anys. No només han estat experiències productives sinó que he conegut gent esplèndida i que m'ha ajudat moltíssim!
Què tal l'experiència d'estar amb l'Alma? Se't dona bé estar davant les càmeres :)
Gràcies! La veritat és que m'ho passo molt bé. Amb l'Alma va ser genial. Jo ja la coneixia d'haver fet un cura amb ella. Sempre dic d'ella que és de les persones més generoses (professionalment parlant). És tan felliç, està tan segura dels seus èxits, de com és ella i del que fa, que no va dubtar ni un moment en promocionar el meu llibre (i això que ella en té un de cupcakes!). Li estic molt agraÏda.
La Neus amb l'Alma Obregón. |
Ni jo mateixa ho sé com m'organitzo. Sovint la meva jornada laboral és de 9 hores, així que quan arribo ja és molt tard. Sovint cuino i faig les fotografies el cap de setmana i a estonetes escric el post. La constància és bàsica. Últimament arran d'un problema personal, vaig deixar de publicar amb regularitat i la gent al final se'n cansa. Ara torno a publicar, cada setmana nova recepta a Lo Cupcake!
Esperem que tot estigui solucionat i des d'aquí faig una crida, cada setmana a llegir el blog de la Neus!
També recentment has publicat amb Cossetània Edicions el llibre Cupcakes, també l'edició en castellà per Editorial Lectio, t'ho haguessis imaginat mai? Què tal ha estat l'experiència?
Mai ho hagués pogut imaginar. Sempre ho conto que estava passejant els gossos amb el meu marit i vaig començar amb algun somni dels meus. Li vaig dir que enviaria una idea de llibre de receptes de cupcakes a una editorial i recordo que em va mirar com dient ''Neus ara se te n'ha anat l'olla''. Ho vaig fer, els va encantar i vaig publicar el meu llibre. Increïble, però cert. De les millors experiències de la meva vida.
Això et fa veure que en aquesta vida tot és possible i que sí, si proves coses et poden dir que no, però i si t'imagines que et diuen que sí? De vegades segur que ens perdem moltes coses per no intentar-ho... Ens hem de llençar més a la piscina.
Fa molts anys que segueixo la premisa de la meva mare quan em diu que "el no ja el tens".
Ben cert! La meva també ho diu i intento fer-li cas (riem). Quant de temps has tardat en fer-lo?
Sí! És curiós, però el dia de la primera presentació era a Torredembarra per la tarda, i em vaig passar tot el matí plorant d'emoció. No em podia creure que aquell moment hagués arribat. Van ser 8 mesos de treball molt intens, de trobar la meva pròpia recepta, de fer les fotografies, l'atrezzo... però han valgut molt la pena.
T'ha quedat súper xulo Neus, ja en pots estar orgullosa! Què hi podem trobar en aquest llibre?
Doncs 50 receptes de cupcakes de gustos molt variats. El més important d'aquest llibre es que és molt didàctic, molt aclaridor. Al principi hi ha tot un apartat on explico tot el que et pot passar a l'hora de fer un cupcake i com solucionar-ho. En definitiva, vaig fer un llibre que a mi m'hagués agradat trobar a les prestatgeries d'una llibreria.
Com has fet la selecció de les receptes? Són pròpies?
Sí, totes són pròpies. Primer vaig fer una selecció dels gustos que hi volia posar i després les feia per veure com quedaven. Només han sobreviscut les millors combinacions i són les que apareixen al llibre.
Els Cupcakes són productes clarament de la cultura anglosaxona, amb ingredients com la glassa, el fondant, etc. i nosaltres som europeus, tot i la globalització, per sort, encara hi ha diferències culturals i amb això també gastronòmiques, no ens agrada el mateix o no hi estem acostumats. Com s'adapten els gustos dels Cupcakes originals als nostres paladars? I com t'ho has fet amb les receptes del llibre?
Al principi de començar a fer cupcakes em trobava que molta gent no els volia provar perquè havien tingut experiències amb els gustos, la mantega o el sucre. Està clar que la glassa i el fondant són el que són i has de posar-los amb moderació. Però a nivell de recepta de cupcakes, he aconseguit fer la meva pròpia versió, adaptant una mica els gustos al que estem més acostumats. I la veritat és que sempre han tingut molt bona acollida. Una de les que al principi es va mostrar reticent a provar-los va ser la Tana Collados, directora del Cuines de Tv3. Finalment la vaig convèncer i només dir-vos que va acabar escrivint el pròleg del meu llibre.
He vist que les fotografies també les has fet tu. (Totes les que apareixen en aquest post també les ha fet la Neus!). Normalment fer fotos gastronòmiques és molt difícil, és més, és molt curiós però en molts llibres de receptes en les fotografies empren pintures, i muntatges que no són en realitat els plats reals, així aconsegueixen una imatge súper bonica... algun truquet per fer bones fotos de les nostres postres?
No sabia això dels muntatges i els maquillatges... En el meu cas no vaig utilitzar res més que papers de fons, fustes o estris de cuina. El truc? Una bona càmera reflex i bona llum natural.
Genial, perquè ara em dius que el que apareix a les fotos no és real i em treus la il-lusió (riem)
Quin és l'ingredient o ingredients sense els quals no podries viure?
Potser és molt típic però la xocolata ha estat, és i seguirà essent la meva perdició.
Tinc un petit inconvenient, i segur que molta gent pensa també el mateix, està molt bé fer rebosteria creativa, ens agrada fer-ne, provar receptes noves però... hi ha el problema del sucre, ens diuen que no és bo abusar-ne i sobre tot per exemple també en el cas dels diabètics, alguna solució? A veure quina idea ens dones.
És un tema complicat perquè el sucre no només hi aporta sabor sinó textura. Actualment al mercat estan sortint alternatives com l'stevia o sucre d'abedul que tenen un índex glicèmic baix o quasi zero. Però hem de tenir en compte que només les postres en sí, ja té un índex glicèmic alt per a un diabètic de manera que tot i que ho adaptem, ha de tenir en compte que en podrà menjar amb molta cura i controlant molt les quantitats.
Per què hauríem d'adquirir el llibre Cupcakes?
Perquè com un dia va dir una periodista, és un muliti ús! Hi tens 50 receptes de cupcakes, hi tens tots els toppings possibles, hi ha un apartat de resolució de dubtes i hi ha els tutorials de cada una de les decoracions que hi apareixen. I a més, l'estètica vintage de les fotografies fa que a sobre sigui agradable i inspirador.
Te'l compro!! :)
Igual com la moda del sector Craft i Diy també hi ha el de la Rebosteria Creativa que és el que tu toques, què trobes difícil d'aquest sector? Avantatges i inconvenients.
És difícil que et pugui dir quelcom jo, perquè no hi visc i quan toques el sector en forma de hobby, no veus les coses de la mateixa manera. Jo estic encantada amb tot el que comporta. Inconvenients, potser podria ser l'elevat preu dels cursos. Tot i que, un curs de qualitat i sovint, amb professionals internacionals és el que va.
A banda de Lo Cupcake, ets emprenedora i vas muntar el teu negoci, tens una consulta de podologia, t'has plantejat que la rebosteria creativa formi part també de la teva vessant professional?
Ara mateix no m'ho he plantejat. Com et deia més amunt m'agradaria. No sé si en un futur... perquè si alguna cosa he après aquests últims anys és a no dir ''mai''. Però no forma part dels meus projectes. Ara bé, dedicar-me al meu blog? Ho faria amb els ulls tancats!
En general a la nostra societat encara no hi ha gaire mentalitat d'emprendre (ja no parlo només de crear negocis, sinó en general com a visió de vida) i apareix més del que voldríem el pensament ''millor una feina fixa que et dóna diners a final de més'', ''busca't una feina normal, de funcionari, enxufa't''... Com es pot combatre aquest pensament? no és millor potenciar la visió de llibertat i que la gent ''creï'' en comptes de conformar-se i apalancar-se?
Uff... és que jo vinc de famílies de tradició empresària i ho porto quasi que a la sang. Una de les causes que em va fer deixar infermeria va ser la visió de tota la meva vida treballant del mateix, sense possibilitats d'ascens i cobrant el mateix. I això m'ofegava. El meu marit diu que jo no sé estar sense pensar en projectes, ja sigui de la consulta o del blog... Però no tothom és així, i per sort tots som diferents. ell per exemple, és funcionari, bomber, i està encantat amb la seva professió i quan li dic que podria opositar per ascendir em contesta: per què ho hauria de fer si sóc feliç? i és veritat. Cadascú s'ha de dedicar al que més l'ompli.
Què recomanaries a algú que vol iniciar el seu projecte o que ja l'ha començat.
Que si ho fa ho faci bé. Que no tingui por però que ho faci amb cap. Bona formació i ganes de treballar. I sobre tot ganes de destacar i ser diferent respecte la resta.
Quins projectes tens en ment? Com t'agradaria que fos Lo Cupcake en un futur?
Doncs ara estic obrint el canal de Youtube. Estem gravant encara... a la consulta és temporada alta i és difícil trobar temps per gravar però ho estem aconseguint (el meu super càmera és el meu marit). Vull fer alguna cosa diferent del que hi ha ara en temes rebosters però no és fàcil i comporta el seu temps.
Neus!! això promet molt!!! Avisa'm quan ''estrenis'', eh?
ACTUALITZACIÓ: la Neus s'ha posat les piles i ja ha estrenat el seu canal, pots veure'l en aquest enllaç :)
Ara digue'm...
Una virtut. Somiadora
Un defecte. massa sensible
M'agradaria viatjar a... La Provença
Una olor: de llevat fresc
Un somni: milions, cada dia un!
El teu dinar o sopar ideal: un sopar. Unes pizzes casolanes al jardí de casa amb espelmetes una nit d'estiu.
Dins el món de l'artesania / DIY / Rebosteria creativa admires a... Linda Lomelino de Call me Cupcake. Em xifla, m'inspira...
Com et veus d'aquí 20 anys?
He après a no veure'm. No vull veure'm. Que tot flueixi i ja veuré com sóc.
I fins aquí aquesta estoneta amb la Neus, moltíssimes gràcies pel teu temps, també per la recepta que has preparat per als lectors ja t'explicarem que tal surt i esperem que segueixis fent delícies així! La propera fem un berenar tertúlia, què et sembla? ;) Ves informant de totes les novetats, eh?
Si vols saber una mica més de la Neus pots seguir-la cada setmana al seu blog, per la pàgina de Facebook, a Instagram, també a Twitter o enviar-li un correu electrònic.
Què t'ha semblat la Neus, maca, oi? A tu t'agrada provar receptes de rebosteria creativa o prefereixis menjar-la? :) T'espero als comentaris!! Ah! i recorda que pots descarregar-te la recepta especial que ha preparat la Neus per a tu en el següent enllaç, que la gaudeixis!! Ja explicaras què tal t'ha sortit :)
I si vols estar al dia de tot...
Ostres, de veure aquestes fotos tan xules m'ha agafat una gana, tot fa tan bona pinta...! Llàstima que no se'm dóna bé cuinar...
ResponEliminaMagrada que el seu blog es digui "Lo Cupcake", visca l'article "lo"! Ara mateix vaig a visitar-lo :)
Hola! doncs ja saps, et toca practicar, que diuen que de tot se n'apren jejeje va dona, ho has de provar, jo he arribat a fer experiments raros, però ara hi ha plats que em surten molt bé :) original el tema del LO, oi? ;) Ja em diràs que et sembla el que fa!
EliminaFins la propera