dimarts, 30 d’octubre del 2012

L'Interiorisme i el Disseny Vist Des del Nostre Punt

Els protagonistes de l'entrevista d'avui es dediquen a un sector artístic interessant i no menys creatiu que l'artesania, tal i com la coneixem. Avui coneixerem una mica més el món de l'interiorisme i la decoració de la mà d'una parella de targarins: la Sònia Castellà i en Juanjo Conejero, altrament coneguts com Des del nostre Punt
La Sònia Castellà va néixer a Tàrrega ara fa 25 anys. El 2009 va acabar els estudis Superiors de Disseny d'Interiors a l'Escola Superior de Disseny Ondara de Tàrrega i el mateix any també es va diplomar en Educació Musical per la UdL (Déu ni do quina noia!).Actualment intenta cada cop més accedir a dins de cada llar. Per altra banda, en Juanjo Conejero, va néixer a Cadis fa 28 anys, tot i que ara viu a Tàrrega. Va acabar també els estudis de Disseny a l'Escola Ondara i durant molts anys ha treballat en diferents oficis de la construcció. Tens ganes de conèixer una mica més la seva feina? jo me'n moro de ganes aixi que... som-hi! :) (t'aviso que la conversa d'avui, al ser a dos veus, pot ser una miqueta més llarga, però tranqui, que et deixo fer descansets ;)

                                                                                                                     
Què és Des del nostre Punt?                                                                                                           És una mescla de dos punts de vista diferents. Som dos interioristes que creem dissenys ecològics, econòmics i funcionals ja sigui en forma d'objecte, espai interior o exterior.    
 Quan va néixer el projecte?                                                                                                               Sònia: Des del nostre punt és relativament nou, és el treball en equip del Juanjo i meu.  El projecte inicial va néixer el novembre del 2010 com a nom d'un blog on penjava el que trobava interessant "des del meu punt de vista'', i va quedar escurçat:  Des del meu punt 
 Per què us vau decantar cap al món de l'interiorisme i la decoració?                    
 Sònia: De ben petita ja m'agradava moure i tornar a moure els mobles de la meva habitació. Quan ets petit com a espai propi només tens aquest, com diria, la república independent de la meva habitació (riu). Quan vaig escollir els estudis el camp que m’atreia més era aquest i tenia claríssim que allò de fer moure mobles havia de passar a ser més gran. Vaig saber que a Tàrrega feien Estudis Superiors de Disseny d’Interiors i ho vaig aprofitar. 

Disseny: Menjador per a guitarrista
Juanjo: Realment vaig acabar en aquest món de l’interiorisme per casualitat. Quan érem petits amb un amic vam descobrir un programa que devia ser una de les primeres versions de 3D Studio i ens ho passàvem teta durant hores i hores dissenyant interiors impossibles: un vàter al sostre, un passadís super estret, etc. Després de molts anys treballant a la construcció i conèixer a la Sònia me’n vaig tornar a recordar d’aquells moments, llavors vaig veure que podia passar de ser un joc a poder-m'hi guanyar la vida.
Què representa per a vosaltres? què us aporta i què creieu que aporteu?                        
Juanjo: Per a mi el disseny és la creació d’un espai o objecte que compleix les necessitats bàsiques i funcionals de la persona. El disseny m’aporta satisfacció. Aporto agilitat a l’hora de crear un disseny, coneixements a l’hora de tractar el treball i adaptar-lo el màxim a les necessitats del destinatari d’una manera millor del que faria qualsevol altre.        
Sònia: On vivim? On passem la majoria del nostre temps? Doncs en un interior, per aquest motiu un espai per a mi són petits somnis fets realitat que m'aporten una àmplia gamma de sensacions que depèn del meu estat i el que m’envolta poden ser meravelloses o no. Aporto un punt de vista diferent.


 Quines tècniques i materials utilitzeu? 
Utilitzem tant tècniques tecnològiques com manuals i artesanes. Quan diem tècniques tecnològiques ens referim a utilitzar programes d’ordinador propis del disseny. Quan ens referim a tècniques manuals i artesanes ens referim a la restauració i la creació de nous mobles a través d’elements reciclats, o la re-funcionalitat d’objectes i canviar d’aspecte mobles que ja no són adients per anar a un espai en concret.
Teniu curiositat per aprendre alguna tècnica, material o disciplina nova?
Els estudis que hem realitzat no són propis de la restauració, però tenim coneixements gràcies a la nostra experiència laboral i a la nostra inquietud per aprendre a través de la varietat d'eines que hi ha actualment que et permeten ser autodidacta. Ens agradaria aprendre tècniques pròpies de les motllures, amb materials com el guix, el PVC, ... 

Quin objectiu teniu? 
Ens agradaria poder arribar al màxim de llocs possibles, ampliar els nostres coneixements a través de l'experiència. 
Per què hem de encarregar-vos la restauració d'un moblet o contractar-vos?
Perquè el que fem és únic i pot ser personalitzat, ho fem amb tota la professionalitat i passió del món, hi aportem els nostres 5 sentits. Darrera de cada objecte o disseny hi ha un estudi on s’ha buscat una solució adequada. Si no ho tens clar t’assessorem. A més, ens adaptem a la butxaca de cadascú i si oferim l'opció de veure el resultat final virtualment abans de la seva execució.
La Sònia ha fet, a part, música, com es lliga el que feu amb el món de la música?
Sònia: Crec que totes les arts van relacionades. La música ha estat durant molts anys una part molt important per a mi, ara no m’hi dedico tot el que m’agradaria però sempre està allà, i crec que la sensibilitat que m’ha aportat, la metodologia, el sacrifici... m’han anat formant com la persona que sóc. Per aquest motiu crec que en mi són complementàries, la música pot anar directament relacionada amb els interiors, els mobles. La música expressa sentiments, pot agradar més o menys, un interior també. 

Què n'opineu del món de l'artesania-decoració-interiorisme?
Tots tres móns van relacionats, l’artesania actualment tracta qualsevol objecte fet íntegrament amb les mans sense emprar la cadena de muntatge, aquest seria el terme que enllaçaria els tres móns. El món de l’artesania, amb aquesta crisi, està agafant més importància, molta gent en trobar-se amb menys guanys, més temps lliure... s’ ha dedicat a fer coses amb les mans, emprar la seva creativitat, i poder augmentar la seva economia, això és bo, hi ha moltes coses boniques, úniques, especials que si no hagués estat per aquesta gent no les veuríem, de vegades trobem la manca de veure coses diferents. 

En el món de l’interiorisme molta gent té un concepte equivocat de nosaltres, l’engloba junt amb el de la decoració, i pensen que tothom ho pot fer. La gent pensa que ''per dir-me quines cortines em compro o on les poso no necessito un decorador". I és cert, tothom ho pot fer, però no es el mateix fer-ho amb uns coneixements propis de l’espai, els material, l’execució i un projecte, que fer-ho perquè m’agrada i queda bé. L'interiorista crea espais i el decorador els omple de la manera adequada, més funcional i profitosa. Qui farà els plànols perquè tots els tècnics competents que intervenen al teu espai duguin a terme la seva feina, segons el disseny consensuat? El client? Actualment hi ha molt intrusisme, molta gent no professional se les donen de saber-ne sense tenir estudis que el qualifiquin.
Què trobeu difícil d'aquest sector? Avantatges i inconvenients  
A part de trobar feina en aquests temps que corren, un dels inconvenients que ens trobem és la poca informació que té el públic de la tasca que realitza un interiorista.
Com a part positiva cada vegada la gent té menys temps per poder dedicar-se al disseny de l’interior, ja que treballa tant l’home com la dona i això fa que ens vulguin contractar. En el tema del mobiliari creem peces úniques, a més ens aporta una pinzellada més d’experiència i relax, quan els estem fent desconnectem de la realitat. El problema és que  ens falta temps per dedicar-nos-hi tot el que voldríem. 
  
Col.laboreu amb Fruit Box, que s'encarrega bàsicament de vendre caixes de fruita tractades i decorades. Com ho veieu?  
Pensem que és una bona idea per introduir un element no quotidià que enlloc de passar a ser llenya de foc, passa a ser nous objectes dins la nostra llar. Personalment nosaltres feia temps  que buscàvem caixes d’aquestes, ja que tenen infinitat d’oportunitats, i mira amb aquest  projecte és la millor manera d'oferir-les.  
Creieu que avui dia s'ha posat de moda el DiY (do it yourself) i el reciclatge? la moda passarà o realment és una mostra de la conscienciació de la gent per l'ecologisme i per la cura del planeta? 
Més que una moda, creiem que ha estat una necessitat que ha sorgit a causa del descontrol i l'avarícia de l'ésser humà, i per aquest fet el poble ha vist la necessitat d’arreglar el que altres han fet malbé per l'interès econòmic. Potser aquí no està tant de moda com als EUA o al nord d’Europa, allà es porta més el tema del bricolatge, actualment aquí ha sorgit més la necessitat, i ens ho estem aplicant més. Creiem que això no passa mai de moda, i en tot cas, la moda no passa, va i ve. Per exemple, en el nostre cas, el tema de reutilitzar i reciclar mobiliari va sorgir més per dur a terme la nostra creativitat en objectes més assequibles a les nostres butxaques, que crear-ne de nous. A part que sempre fa pena despendre’t de mobles que has tingut, i, què millor que canviar-ne l’aspecte?


Per què és important tenir en compte el disseny interior de qualsevol local, establiment, habitació, ...
Un interior és un lloc on hi passem molt temps de la nostra vida, creiem que ha de ser un lloc que s’hi estigui a gust, que sigui còmode, d'acord amb la teva persona o grup de persones a qui vagi destinat. Cada interior ha de ser el millor lloc on passar aquell temps i inspirar-te per afrontar la vida amb el millor optimisme possible. Per aquest motiu creiem que un professional del sector, un interiorista, té els coneixements i les eines necessàries per assessorar-te per aconseguir-ho i optimitzar els recursos al màxim.
Creus que les llars catalanes tenen cura del seu disseny interior? Ens fixem més o menys en la decoració que en d'altres països? 
Els interiors van directament relacionats amb la cultura, la climatologia del lloc... per aquest motiu més que tenir-ne cura o no és diferent a altres llocs. Pel que hem anat veient a les llars catalanes cada vegada s’intenta més entrar en el disseny de l’interior, però creiem que aquí encara preval més la filosofia de si és pràctic ja està bé, veiem, però que això va minvant i s’intenta que a més que sigui pràctic també estigui en harmonia amb la resta de coses de l’espai destinat. Un llibre molt interessant que us recomanem és la Casa collage: Un ensayo sobre la arquitectura de la casa de Xavier Monteys y Pere Fuertes”. 
Projecte cambra de bany
Com seria la teva casa o pis ideal?
Juanjo: Per començar no tindria hipoteca! (riu) Estaria dissenyada per nosaltres, amb sostres molt alts i moltíssima llum natural, es compondria per una bona i espaiosa sala d’estar, cambres de bany i cuina fets amb ceràmica de qualitat, amb un estudi molt espaiós i desestressant, habitacions molts clares i càlides i sobretot no hi faltaria una zona exterior amb espais de relax i per fer menjars. Els estils amb què jugaria serien el rústic i minimalista.
Sònia: Uff... la meva casa ideal seria... un cub vuit de dins amb una sortida a un gran pati exterior, el qual tingués la gran virtut de poder anar canviant les particions, altures, revestiments segons el que se m'anés passant pel cap, però que el canvi fos instantani, sense les típiques obres. Com si la virtualització és plasmés a la realitat  :p Així segons les temporades seria diferent. La batejaria com a “casa metamorfosi” (riu).

Com et veus d’aquí 20 anys
Juanjo: Sincerament no m’hi he parat a pensar mai, però ara que ho dius, m’agradaria veure’m amb el nostre estudi d’interiorisme. Amb moooolta feina!
Sònia: Uff, penso en el futur però no tant llunyà! És més emocionant anar-te’l trobant. 
 Una habilitat
Juanjo: 
L'eficàcia
Sònia: Sóc emprenedora
Un defecte

Juanjo: Sóc desendreçat
Sònia: Ser tant perfeccionista, tot i que cada vegada intento més ser pràctica.
Que et fa por

Juanjo: Els "saltamontes" (saltamartins), no els puc veure!!
Sònia: La veritat és que South Park, aquests dibuixos em fan por.
El teu menjar preferit

Juanjo: Patates fregides amb ou ferrat
Sònia: Depèn del que em vingui de gust, m’agrada gairebé tot.
Un somni

Juanjo: Acabar sent un interiorista reconegut.
Sònia: Ser-hi... poder fer sempre el que m’agrada.
Un grup de música

Juanjo: Rammstein.
Sònia: Cap en especial, m’agrada tot tipus de música i de grups.
Dins el món de l'artesania - interiorisme admires a...
Juanjo: Philippe Starck
Sònia: Philippe Starck i Charles and Ray Eames


Per acabar, algun tema que volgueu afegir? 
Juanjo: Només dir que ens agradaria molt poder entrar una mica a cada espai, sigui com sigui. I també que ens aneu seguint pel nostre blog!
Sònia: Una frase: "Cada persona té el seu gust, per això és important fer junts un lloc còmode, agradable i únic." 
Gràcies nois per l'estoneta, han sortit temes realment molt interessants! Un dia o altre continuarem la conversa, vosaltres aneu informant-me de totes les cosetes que aneu fent i tranquils, que jo ja m'he fet seguidora del vostre blog, i segur que qui llegeixi les vostres paraules també :) I vosaltres espero que aneu entrant també el de Craft & artists, eh!!
I si tu vols fer el mateix, AQUÍ tens el blog, també els pots seguir per Facebook o enviar-los un correu electrònic: castella.sonia@gmail.com  (Sònia), juanjo.cone@gmail.com (Juanjo).

RECTIFICACIÓ: com que és pont, he decidit deixar aquesta entrevista en portada uns dies més, la propera será el dimarts!  aquesta vegada.... sobre titelles.  Fins d'aquí uns dies! no em fallis! jo t'estaré esperant ;)


Si creus que aquests continguts són interessants, comparteix-los, recomana el blog, la pàgina de Facebook, escriu un comentari en aquest article, i fes córrer la veu! 
Et necessito ;) 
Pots seguir-nos a  Facebook AQUÍ i ara també a través de Twitter AQUÍ

8 comentaris:

 1. Encantandes nois!!! feu una feina molt interessant!!!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies pel comentari Isabel! :) donen ganes de trobar mobles antics per restaurar-lo, eh? :) ptns

   Elimina
 2. me encanta de verdad, os seguire

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola! gracias por tu comentario! (aunque nos gustaría saber tu nombre!! :) ) Me alegro que te guste el blog y nos sigas! hasta la proxima! ;)

   Elimina
 3. Ens ha agradat molt que ens féssis aquesta entrevista Laia.
  I espero que als lectors del teu bloc els hi hagi agradat i ens vagin seguint!
  Ptons

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies a vosaltres Sònia! a mi també m'ha agradat compartir una estoneta amb vosaltres, i segur que enseràn més! Estic segura que nous seguidors tindreu, només et dic que la vostra entrevista ja ha tingut 112 visites! Fins aviat!! petonets

   Elimina
 4. hola, soc l'Angels, fa poc hem parlat pel Face... m'agrada força el vostre blog. Os anirè seguintFins aviat

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Àngels! gràcies pel teu comentari :) i gràcies per interessar-te pel blog! si t'apuntes a la pàgina de facebook o ens segueixes per aquí, et podras mantenir informada de totes les cosetes que anem fent ;) www.facebook.com/craftandartists
   Fins aviat!!
   petonets

   Elimina

Gràcies per llegir-me! Em deixes un comentari? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...